Beograd
Beograd
+381 63 362 480 info@fitness-space.rs Vračar, Golsvordijeva 36
Budi najbolja verzija sebe. NEMA IZGOVORA.
Vračar
Centar
Atmosfera
#1 u gradu
Higijena
Sitnice koje znače
Šta čekaš? Nema izgovora!

ZAŠTO VAM PROGRAM NE DAJE REZULTATE

-Odaberite program i budite dosledni. Ukoliko ne pratite program bar 12 nedelja onda nemate ni pravo da tvrdite kako vam ne daje rezultate

-ukoliko želite da smršate potrebno je bar tri meseca dobrog treninga i pažljive ishrane

-ukoliko vam je cilj mišićna masa, dignte unos kalorija i fokusirajte se na osnovne vežbe, veća opterećenja i veći broj ponavljanja

-ukoliko ne vladate osnovnim pokretima u dovoljnoj meri, potrošite neko vreme unapređujući tehniku na tim pokretima

-pratite parametre poput osećaja umora, upale, stresa, spavanja i raspoloženja. Ocenjujte ih  nakon svakog treninga od 1 do 5 kako biste bolje pratili kako program reaguje na vas

-aktivni oporavak je bolja opcija nego pasivni

Bez plana nema ni napretka!

Odlika dobro planiranih programa treninga i ishrane je ta  da prostim čitanjem možete da skapirate šta vežbač želi da postigne. Sa druge strane stoje oni lošiji u kojima se ne može definisati određeni cilj.

U nastavku vam iznosimo 5 mogućih razloga zašto program po kojem trenirate ne donosi rezultate koje ste očekivali, počev od najlogičnijeg.

  1. Nemate program

Da biste mogli početi sa ostvarivanjem napretka potrebno je da imate unapred određen plan koji je usklađen sa ciljevima koje želite ostvariti.

U savršenim uslovima, imali biste stručnog trenera koji bi za vas napravio program, a vaše bi bilo samo da ga se pridržavate. Ipak, i onda kada nemate mogućnosti za ličnog trenera, dobar program može se pronaći u samo par klikova, bilo neposredno, bilo tako što ćete čitati tekstove edukativne prirode kojih je internet pun i što ćete onda i sami moći da ga skrojite po vašoj meri.

Ključno je da zaista imate određen program koji ćete pratiti bar 12 nedelja. Posle tog perioda možete objektivno videti da li vam donosi koristi ili ne.

  1. Program nema definisane ciljeve

Kao vežbač, verovatno biste želeli sve. Odjednom. Realno, ko ne bi? Ipak, potrebno je da budemo realni. Istina je da je moguće ostvariti skoro sve ciljeve koji se mogu čuti u svetu fitnesa i bodibildinga, ali za to je potrebno vreme i rad.

Dodatno, za ostvarenje različitih ciljeva potrebno je pratiti više programa kombinovanih pravilno. Primera radi, programu za mišićnu definiciju bi trebalo da prethodi program čiji je cilj nabacivanje mišićne mase.

 

E sad, sledećih par rečenica će se odnositi posebno na lične trenere. Što više ulažete u vaše znanje, ono se produbljuje naravno. Što više znate, više želite to da pokažete i više želite to da implementirate kako u vaš trening, tako i u programe vaših klijenata. To bi bilo u redu ukoliko biste kao klijente imali stručnjake iz ove oblasti (ali onda verovatno ne bi bilo potrebe da vas angažuju). Većinom, klijenti imaju znatno manje znanja nego treneri i zato im ne treba pretrpavati programe kojekakvim fensi tehnikama, vežbama i slično.

Najbolji programi jesu oni koji su prosti i u kojima se odmah može prepoznati cilj čijem ostvarivanju su okrenuti.

Kao i što smo malopre istakli, potrebno je oko 3 meseca da primetite da li program ostvaruje ciljeve koje ste odredili prethodno.

  1.  Loše trenirate

Ukoliko vežbe izvodite lošom formom, ne radite dovoljno intenzivno i naporno nećete ni imati napretka, pa makar ispred sebe imali najbolji program na svetu. Bez znoja u teretani program ostaje samo slovo na papiru.

Ako ste od ovih „vežbača“ dobra vest je da vam ovde nisu potrebne godine da popravite svoj rad, pod uslovom da to stvarno želite. Nova saznanja koja dobijamo o centralnom nervnom sistemu zaključuju da su kratke i veće promene u ponašanju moguće, što je pozitivno za one koji žele da se poprave u što kraćem vremenu.

Ako ne umete dovoljno dobro da izvodite neke vežbe, posebno ako su u pitanju osnovne, uložite vreme da unapredite tehniku pokreta. Pojedine vežbe imaju svoje prostije varijacije koje vam mogu poslužiti da ovladate tehnikom pokreta pa onda da pređete na izvođenje osnovne vežbe.

  1. Ne regulišete anomalije

Nerealno je očekivati da će vam svaki dan proći isto, kao po programu, bez određenih nepredviđenih okolnosti. Nekad i vi sami možete „iskočiti iz koloseka“ što je normalno, jer niste mašina. Ako se ovo desi, veoma je mudro anulirati negativne posledice ispada, tj. anomalije. Na primer, ako ste se sinoć napili, onda nije baš racionalno da odmah ujutro krenete da radite čučanj. Ili, ako ste pod jakim stresom, odmorite od tegova par dana i oporavite psihu i telo.

Postoji više parametara koje ovde treba uzeti u obzir kao indikatore anomalija:

-zamor
-loš kvalitet sna
-upala mišića
-stres
-raspoloženje

Pratite ih svakodnevno i ocenjujte kako biste stekli bolji utisak o vašem napretku i stanju u kojem ste. Pored toga, trudite se da izvučete maksimum iz vašeg programa. Onda kada vam telo šalje signal da je spremno za rad, izvucite maksimum iz njega, onda kada nije, povucite se.  1. Nekvalitetan oporavak

Oporavak, iako je jedan od najvažnijih činilaca u jednačini napretka, mnogi gube iz vida i ne obraćaju pažnju na ovaj elemenat u njihovom programu.

Postoji aktivna i pasivna vrsta oporavka. Ako osećate zamor određeno vreme, forma aktivnog oporavka bila bi da smanjite aktivnosti tokom par dana ili nedelja kako bi vaše telo odmorilo. Pored toga, glavna forma oporavka jeste spavanje.  Mnogi žele kvalitetan oporavak kako bi nastavili sa treningom a ne obraćaju dovoljno pažnje ni na dužinu spavanja ni na kvalitet spavanja. Ako vam je oporavak loš, to je stvar koju biste najhitnije trebalo izmeniti u vašem programu.

Izvor: tnation.com

About the author